Porer

September 6th, 2017

De allra flesta har nog koll på att det finns något som heter pormaskar, och att det går att klämma dem och få ut det som sitter i. Men vad inte alla vet är att man ska egentligen inte klämma dem, det kan leda till inflammationer som i sin tur ger dig finnar. Det är inte heller alla som vet varför man får pormaskar. Pormaskar kommer genom att poren blir igentäppt av talg och pigment från din egen hud. Det är pigmentet som gör att det ser ut som en svart prick och det beror inte på smuts. En pormask kan även vara som en vit talgplupp och är då en så kallad sluten pormask. En svart pormask är öppen. Om man klämmer en pormask så kommer det ut som en liten vit mask och det är av detta som det fått sitt namn.

Categories: Hälsa | Comments Off on Porer

Brist

November 5th, 2015

Om du har brist på B vitamin så kan detta leda till blodbrist, även kallad anemi. För lite av vitamin B12 gör att det bildas för få röda blodkroppar och det i sin tur leder till att din kropp får inte tillräckligt med syre. Din kropp behöver vitamin B12 för till exempel tillväxt, celldelning, bildning av proteiner och vävnader.
B12 är något du måste tillföra själv, via mat eller tillskott. Detta vitamin tillverkas nämligen inte i din kropp, som en del andra vitaminer gör. Mejeriprodukter och kött innehåller mycket av vitamin B12. Om du får ett överskott av vitaminet, så lagras det i din lever och det lagret räcker i många år.

Categories: Hälsa | Comments Off on Brist