Skada

January 9th, 2012

Diamanter är så starka att man måste använda diamant för att slipa diamant, men betyder detta att diamanter i vigselringar inte kan skadas? Svaret är förstås nej! Diamanter kan skadas av andra material än diamant och därför måste man välja vigselringar som är utformade på ett sätt som skyddar ädelstenarna.

 
Diamanter i vigselringar behandlas med ett ytskikt för att man ska kunna undvika repor och dessutom reparera om olyckan skulle vara framme. Om man använder sin vigselring flitigt så är det bra att kolla hur stenarna mår då och då. Repor på den övre ytan av en diamant kommer att påverka hur den glittrar. Att vackra vigselringar med diamanter sprakar beror nämligen på att ljuset går genom toppen av diamanten för att sedan reflekteras inuti diamanten och sedan ta sig ut genom toppskiktet igen.
Om den övre ytan av diamanten blockerar ljuset med repor och smuts så mister man alltså effekten. Eftersom man kan skada diamanter i vigselringar så är det viktigt att man bär sin ring på den hand som man gestikulerar minst med. För de flesta är detta den vänstra vilket också traditionellt sett är handen för vigselringar. Den som vet med sig att hon eller han gärna skrapar sina ringar mot olika ytor kan också välja vigselringar där diamanterna sitter inuti bandet. Det här ger inte samma sprakande effekt som vigselringar med utstående diamanter har, men man skyddar i varje fall sina ädelstenar så att ringen kan hålla sig vacker längre.

 
I vissa fall kan det kanske vara bättre att skaffa släta vigselringar och investera i ett par diamantörhängen som morgongåva. Örhängen är svårare att repa och därför behöver man inte oroa sig för att diamanterna kommer att skadas, oavsett hur ofta man bär sina örhängen.

Categories: Smycken | Comments Off on Skada